nedeľa 2. novembra 2014

Marinované tofu so zeleninou v čínskej omáčke a s natur ryžou

Dnes mám pre vás tip na nedeľný alebo hociktorý iný obed. Je to relatívne zdravé a podľa recenzií u nás doma aj veľmi chutné. Inšpirovala som sa receptami na internete, ale nakoniec som to spravila podľa seba. Som fanúšikom čínskych sladkokyslých omáčok a tofu, navyše sa u nás teraz varieva zdravšie (preto tá natur ryža), tak som to všetko spojila dokopy a výsledok je tento:

Potrebujeme (na 4 porcie):
- dva balíčky údeného tofu, cca 360 g
- vrecúško zeleniny (najlepšia nejaká thajská alebo čínska, kto má akú rád)
- 250 g ryža natur (alebo aj obyčajná)
- soľ, čierne korenie, kurkuma
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky solamylu alebo iného škrobu
- 2 dcl studenej vody
- 1 polievková lyžica balzamikového octu (môže byť aj obyčajný)
- olivový olej
- sójová omáčka alebo omáčka na steaky

Ako prvé si nakrájame tofu na kocky alebo pásiky a dáme do misky. Polejeme troškou olivového oleja (cca 4- 5 polievkových lyžíc) a pretlačíme 2 strúčiky cesnaku. Potom osolíme, okoreníme a pridáme aj kurkumu. Dochutíme podľa vlastných chutí. Nakoniec pridáme ešte trochu sójovej omáčky. Všetko premiešame v miske, prikryjeme pokrývkou, uložíme do chladničky a necháme odpočívať pár hodín alebo najlepšie celú noc.
Keď už je čas varenia, tofu vytiahneme z chladničky a začneme pripravovať ryžu. Najprv ju nasypeme do misky, dolejeme vodu, prepláchneme a necháme pár minút vo vode.
Následne zlejeme vodu a do menšieho hrnca dáme rozpáliť olej. Pridáme ryžu, osolíme, ochutíme vegetou, trošku popražíme a nalejeme vodu. Ja dávam vody viac, lebo u nás doma máme radšej rozvarenejšiu ryžu. Chcem vás upozorniť, že ak budete robiť natur ryžu už dlho a stále nebudete vsiakať vodu, nepanikárte. Ja som ju varila možno aj hodinu, kým tú vodu vsiakla, ale podarila sa nakoniec :)
Keď už varíme ryžu, začneme pripravovať zeleninu s omáčkou. Vrecúško zeleniny vysypeme na panvicu, kde sme si predtým dali rozohriať trošku oleja, chvíľu ju len tak pražíme, kým sa troška vody vyparí a potom ju prikryjeme a chvíľu podusíme.
Začneme si pripravovať omáčku. Do hrnčeka naberieme 2 dcl studenej vody, pridáme 2 čajové lyžičky škrobu, troška sójovej alebo steakovej omáčky, polievkovú lyžicu octu a premiešame.
Túto omáčku následne vylejeme na podusenú zeleninu....
A miešame, kým omáčka nezhustne, ako tá známa z čínskej reštaurácie. Ešte osolíme, okoreníme, môžme pridať aj lyžičku cukru.
Ostáva nám už len opražiť na troške oleja tofu. Pražíme len pár minút, aby to bolo teplé.
A máme hotovo. Naservírujeme, naaranžujeme a môžme papať. Dobrú chuť :)
Máte aj vy radi čínsku kuchyňu? Varievate zdravo alebo nepreferujete takéto jedlá?
Vaša M.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára