streda 2. decembra 2015

Tip na výlet: zrúcanina hradu Šášov


V nedeľu boli konečne moje prosby vyslyšané. Po niekoľkých neúspešných pokusoch o výlet sme sa konečne niekam vybrali. Cieľ našej cesty bol hrad Šášov. Dlhšie sme sa už naň chceli pozrieť a tak sme využili ako tak pekné počasie, aby sme preskúmali toto miesto.
Šášov sa nachádza niekoľko kilometrov za mestom Žarnovica. Šášovské podhradie je malá dedinka, takmer sme tam nemal kde zaparkovať. Preto odporúčam odstaviť auto hneď na začiatku dediny, ak sa vám podarí, môžte to skúsiť aj pod stromom, kadiaľ vedie cesta priamo na Šášovský hrad.
Ak hľadáte parádne miesto s krásnym výhľadom, kde je málo alebo žiadny ľudia a kde na vás dých história, určite navštívte túto zrúcaninu. Bolo tam naozaj magicky. Dobrovoľníci dokonca opravujú aj časť hradu, keď sme tam my boli, nepracoval zrovna nik a aj na hrade boli len 4 návštevníci okrem nás, čiže kľud sme mali zaručený. Okolie je tiež prekrásne. Pod hradom, ktorý je postavený na skale, tečie potom. Ak radi opekáte, posedíte, vychutnávate krásy prírody, vyberte sa sem v lete, sú tu nové prístrešky so stolmi a lavicami. Taktiež sa tu hráva divadlo, ako sme sa dočítali. To by som si veru rada pozrela :)
A viete ako vraj vznikol názov hradu Šášov? Raz sa jeden pán vybral loviť medveďa. Nepodarilo sa mu to a jeho šašo sa mu za to posmieval. Na druhý deň ho zobral so sebou, aby mu ho nadháňal. Pokus tiež nebol úspešný. V momente, keď pán osamel, šašo počul veľký krik. Medveď napadol jeho pána. Šašo mu zachránil život a pán mu na znak vďaky daroval tento hrad. Aspoň tak hovorí legenda. Šášov spolu s hradom Revište kedysi chránili cestu smerom na banícke mestá pred nevítanými nepriateľmi. Keď budete mať viac času, zastavte sa aj na Revišti, je to po ceste. My sa tam vyberieme nabudúce :)







0 komentárov:

Zverejnenie komentára