pondelok 31. augusta 2015

Slivkový domáci lekvár- bez konzervantov


Na záhrade máme krásnu slivku, ktorá sa tento rok rozhodla, že nás obdarí toľkými slivkami, že ani nebudeme vedieť, čo s nimi. Ja som sa už dlho chystala na svoj prvý džem/ lekvár/ marmeládu a tak mi to prišlo veľmi vhod. Lekvár sa varí aj 2 a pol hodiny + čas, ktorý treba na obratie sliviek a ich následné očistenie a odkôstkovanie, čiže treba s tým rátať. Recept aj príprava sú veľmi jednoduché a výledok je viac než potešujúci- skvelý, domáci, slivkový lekvár, o ktorom viete, čo ste doňho dali. Navyše, chuť je veľmi lahodná a oceníte ho najmä počas jesenných poobedí, keď si budete chcieť niečo upiecť.

Potrebujeme (na cca 8 pohárikov 300 ml veľkosti):
4, 5 kg sliviek
450 g cukru
8 umytých zaváraninových pohárov

Postup:
1. Slivky oberieme, umyjeme, odkôstkujeme. Následne ich po malých častiach buď pomixujeme alebo pomelieme.

2. Rozmixovanú masu dáme variť, keď za cca 20 minút začne vrieť a chytať inú farbu, plameň stíšime na najmenší a varíme ďalej. Často miešame, odspodu aj od okrajov, aby nám lekvár nezačal horieť a lepiť na hrniec.

3. Varíme 2 hodiny, potom pridáme cukor a varíme ešte cca pol hodiny. Spravíme skúšku hustoty- na tanierik nalejeme lyžičku lekváru, spravíme cestičku v strede, keď sa nezleje, je dostatočne hustý a môžme ho vypnúť.

4. Ešte horúci lekvár lejeme do pohárov, zaviečkujeme a na utierku poukladáme viečkom smerujúcim nadol. Po hodine poháre otočíme a necháme chladnúť na tmavom mieste.

Tento lekvár je vhodný ako do palaciniek, tak do koláčov, do tvarohu, na sladké pečivo.... Ak máte radi sladší lekvár, pridajte cukor, tento je sladký tak akurát.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára