štvrtok 12. februára 2015

Kód Enigmy - The Imitation Game

Včera sme boli v kine. Na tento film som sa chcela pozrieť hneď ako som si : a) prečítala o čom je b) pozrela, kto tam hrá c) videla recenzie a ukážky. Dostať sa do kina bolo celkom komplikované. V Partizánskom je veľmi málo kultúrnych nadšencov, čo sa kina týka, ale pre mňa je tá atmosféra nenahraditeľná. Preto bolo vskutku normálne, že sme po kúpení lístkov museli čakať, či sa nás nazbiera aspoň osem, aby mohli premietať. Áno, to ako myslím vážne. Hlavne že na 50 odtieňov sivej bolo vypredané už snáď pred týždňom. Nevadí, ľudia asi nechcú kvalitu, filmové prostoduchosti sú im prednejšie.

K filmu. O tom, ako britský matematik Alan Turing s pomocou najlepších hláv Británie na štatistiku, kryptografiu, hlavolamy a s pomocou očarujúcej Joan Clarke príde na koreň šifrovaciemu stroju Enigma počas 2. svetovej vojny. Odhadom tento skutok ukončil vojnu o dva roky a zachránil 14 miliónov životov. Prečo sa film oplatí vidieť:
1. Benedict Cumberbatch a Keira Knightley
Benedict jednoznačne ťahá celý film. Je to určite jeden z najlepších hercov súčastnosti. Ako Sherlocka ho milujem a v úlohe matematika je skvelý. Oscara si zaň rozhodne zaslúži a aj vďaka tomuto sa pasuje medzi mojich najobľúbenejších hercov. Jeho postava je tu takou kombináciou Sherlocka Homesa a Sheldona Coopera z The Big Bang Theory. Takže palec hore preňho. Prečo Keira? Pretože je to Keira. Pekná, s dobrým hereckým prejavom, príjemné osvieženie filmu medzi toľkými chlapmi.
2. Príbeh
Myslím si, že je to veľmi dobre spracovaný príbeh. Síce už len to, že sa to odohráva počas 2. svetovej vojny, zaručuje aké - také emócie, ale je to spravené veľmi vkusne a s citom. Po dlhom čase naozaj film, počas ktorého som sa v kine ani raz nepozrela na telefón.
3. Gay téma
Tak ono sa to najprv nezdalo, ale z Alana Turinga sa nám vykľul gay. Bohužiaľ, bol, chudák, v nesprávnej dobe, pretože vtedy bola homosexualita ilegálna a veľmi prísne trestaná, pretože šlo o porušenie mravnosti. Ani jeho akože zasnúbenie s Joan Clarkovou nepomohlo, nakoniec pravda vyplávala na povrch. Po roku nútenej hormonálnej liečby spáchal samovraždu. To už síce bolo napísané len v titulkoch na konci filmu, ale pre mňa to bol najsilnejší moment. Pretože zas tam väčšina rozhodla o jedincovi. Pretože mu zničila život a donútila ho k samovražde. Človeku, ktorý zachránil milióny životov svojím mozgom. To bol ten moment, keď som si povedala, že neísť minulý týždeň na referendum bolo viac než správne.
4. Tywin Lannister
Najväčšie prekvapenie hneď na začiatku filmu. Fanúšikovia Game of Thrones veľmi dobre poznajú Charlesa Dance-a  ako charizmatického a chladného Tywina Lannistera, pevnou rukou vládnuceho rodu Lannisterovcov z Casterlyovej skaly. Tu v podstate zahral rolu podobného chlapíka. Ale milé prekvapenie vidieť ho aj inde. I keď, pre nás verných, navždy Tywin :)
Na film sa určite oplatí ísť. Nie je to žiadny brak, je to film ašpirujúci na Oscara a aj pozitívne hodnotenia na CSFD to dokazujú.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára