streda 29. októbra 2014

Tekvicový koláč

Ak ste si aj vy vyrezali tekvicu, určite vám ostala dužina. A bola by škoda ju len tak vyhodiť. Ja som sa rozhodla spraviť z nej tekvicový koláč. Jeho chuť bola iná ako sme obvykle zvyknutí, ale všetkým veľmi chutil, tak pridávam recept, aj postup.
Potrebujeme:
- tekvicu na kocky- 400 g
- 200 g špaldovej múky
- 200 g trstinového cukru
- 2 vajíčka
- kandizovaná citrónová kôra
- 100 g masla/ margarínu
- soľ, muškátový oriešok, škorica, zázvor (všetko za čajovú lyžičku)
- voda, mlieko
V prvom rade si tekvicu , pokrájanú na kocky, dáme do cedidla a nad vriacou vodou varíme, kým nezmäkne.
Medzitým si zamiesime cesto a to tak, že do múky pridáme štipku soli a lyžičku škorice. Pridáme ešte maslo a začneme miesiť rukami cesto. Vodu si pridávame podľa potreby.
A malo by nám vzniknúť takéto cesto...
Rozvaľkáme si ho na kruh. Mal by byť taký veľký, aby sme ho mohli dať do našej kruhovej formy na pečenie a zároveň, aby sme mohli cesto zahnúť na okrajoch. Keď máme ideálnu veľkosť, opatrne ho dáme do formy, ktorú sme predtým vystlali papierom na pečenie.

Cesto prekryjeme papierom na pečenie, zaťažíme ho a pečieme 15 minút na 200 stupňoch. Potom odťažíme a pečieme ešte 5 minút.
Keď sa nám cesto pečie, tekvica by už mala byť uvarená a zmäknutá. Zmixujeme ju ručným mixérom na kašu. 

Vymiešame si cukor s vajíčkami, pridáme lyžičku škorice, lyžičku zázvoru, lyžičku muškátového oriešku. Primiešame tekvicovú kašu a pridáme kandizovanú citrónovú kôru podľa toho, koľko jej tam chceme. Keď máme zmes hotovú, vylejeme ju na cesto a dáme piecť na 40 minút na 190 stupňov.

A takto vyzerá výsledok :) Koláčik je veľmi chutný a vďaka špaldovej múke a trstinovému cukru aj relatívne zdravý. Dobrú chuť!




0 komentárov:

Zverejnenie komentára