piatok 4. septembra 2015

Pagáčiky z celozrnnej múky a tvarohu


Musím sa priznať, že teraz mám obdobie, keď väčšinu receptov, ktoré sa rozhodnem vyskúšať, pečiem z celozrnnej alebo špaldovej múky. Je to zdravšie a z malého rodinného prieskumu som zistila, že takýto druh múky lepšie pôsobí na trávenie. Tieto pagáčiky som sa rozhodla upiecť už po kamarákinej svadbe, kde podávali ( určite ich poznáte ) praclíky z takého toho tvarohového cesta, posypané makom a sezamom. Našla som si recept, ale z celozrnnej múky a tento pondelok som ich upiekla. S kľudom ich skúste, veľmi sa hodia na piatkový večer k pivu alebo vínu.

Potrebujeme:
300 g celozrnnej alebo špaldovej múky
250 g nízkotučného tvarohu
2 vajíčka
1 a pol ČL soli
2 PL ľanových semiačok
100 g masla
2 plátky syra
1 balík kypriaceho prášku
TIP: skúste pridať trošku provensálskeho alebo pizza korenia, poprípade bylinky, pagáčiky dostanú úplne inú chuť

Postup:
1. Zo všetkých surovín, okrem jedného vajíčka, si vymiesime cesto. Malo by byť také, aby sa nelepilo, preto kľudne pridajme múku, až sa nám zdá lepivé. Potom cesto zabalíme do mikroténového vrecka a dáme na pol hodiny do mrazničky alebo na hodinu do chladničky.

2. Cesto vyberieme, rozdelíme na dve polovice a obe vyvaľkáme na cca 0,5 cm. Následne jeden plát položíme na druhý a jemne prevaľkáme na hrúbku 0,5 cm.

3. Vykrajujeme kolieska malej veľkosti. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme ľanovými semiačkami, makom alebo poukladáme malé kúsky syra.

4. Pečieme v dobre vyhriatej rúre na 250 stupňoch, cca 12- 15 minút, nie viac, aby neostali suché.

5. Hotovo! Ideálna mňamka k vínu alebo pivu, pekný pohodový večer zaručený :)


0 komentárov:

Zverejnenie komentára